Hva gir best pris? Å bruke megler eller selge selv?

Alle som skal selge boligen sin har ett mål: Å sitte igjen med mest mulig etterpå, skriver Propr-sjef Kjetil Eriksson.

Hva gir best pris? Å bruke megler eller selge selv?

Hver gang vi legger ut et av mine blogginnlegg eller et nytt intervju med noen som har solgt via Propr.no på vår facebook-side, kommenterer eiendomsmeglere at man får mye bedre pris for boligen ved å bruke megler.

Det har de ikke noe grunnlag for å påstå.

Det er ikke gjort noen undersøkelser fra Norge som sammenligner salgspriser på boliger solgt gjennom megler kontra boliger solgt på egenhånd. Men i fjor ble det publisert en rapport fra Handelshøyskolen i Gøteborg*, som forteller at boligselgere som selger selv gjennom det som kalles en «flat-fee broker», i gjennomsnitt får 2,7 prosent mer for boligen og også selger boligen raskere enn dem som selger gjennom megler. Med «flat-fee broker» menes boligsalgstjenester som tar fastpris, ikke provisjon, og der selger selv må stå for visningen.

Nysgjerrig på å selge selv?

Du kan sjekke hvordan Propr fungerer uten å forplikte deg til noe. Start med å skrive inn gateadressen din, så er du i gang.

Søk heller på gårds- og bruksnummer

Rapporten baserer seg på boligsalg i Nederland, der tjenester som gjør det mulig å selge boligen selv ble lansert i 2005. I Nederland selges boliger også hovedsakelig via én nettside, Funda.nl, som tilsvarer vår Finn.no.

Så altså, når meglere påstår at de garantert vil få høyere pris for boligen din enn du klarer selv er det svada – meglersvada.

Det er ikke noe hokus pokus å selge boligen din selv, noe stadig flere har oppdaget. Vi har mange eksempler på folk som har solgt boligen gjennom Propr og fått mer enn prisantydning. Her er noen nylige:

# To leiligheter i Tromsø som gikk hhv. 4,6 prosent, eller 160 000 kr, og 5,3 prosent, eller 200 000 kr, over prisantydning.

# En hytte i Aurdal som gikk 37,5 prosent, eller 300 000 kr, over prisantydning.

# En fritidsleilighet på Voss som gikk 3 prosent, eller 90 000 kr, over prisantydning.

# En bolig i Tønsberg som gikk 2 prosent, eller 50 000 kr, over prisantydning.

# En bolig i Ålesund gikk 6,4 prosent, eller 260 000 kr, over prisantydning.

I alle tilfellene er prisantydningen satt av takstmann.

Det er mange Propr-selgere som får prisantydning, og i et litt tregere marked er det noen som får under prisantydning. Slik er det nok også for dem som selger boligen gjennom megler.

Forskjellen er at mer av salgssummen forsvinner ut av hendene dine dersom du bruker megler. I gjennomsnitt dreier det seg faktisk om 80 000 kroner.

Alle boligselgere håper at det blir budrunde. Da er sjansen større for å få prisantydning eller aller helst enda mer. For å få til det, gjelder det å trekke til deg flest mulig potensielle kjøpere på visningene. Det starter med at du presenterer boligen skikkelig i en boligannonse, med informativ tekst og fine bilder. Hvis du ikke bruker megler, kan du bruke noen av pengene som ellers ville forsvunnet i lommen på megleren til å markedsføre boligen din ekstra, hvis du vil, for eksempel ved å gjøre den til ukens bolig på Finn.no.

Hvis du i tillegg holder flere visninger, og er fleksibel på å holde privatvisninger, er sjansen større for at du får flere som byr.

Meglere sier gjerne at de klarer å få budgivere til å gi mer enn en selger vil klare selv. Det mener jeg er å undervurdere budgiverne. Boligkjøpere har et maksbeløp de må forholde seg til, og det klarer ikke megleren å endre på. Hvor langt deltakerne i budrunden er villige til å strekke seg kommer an på hvor mye de har lyst på boligen din, og hvor smertegrensen for hva de har råd til går. Det handler ikke om en meglers overtalelsesevne.

Det er mange gode grunner til å selge boligen selv via Propr.no, og det finnes også grunner til at man velger å bruke megler. Men at man garantert vil sitte igjen med mer etter salget burde ikke være en av dem.

* «Real-Estate Agent Commission Structure and Sales Performance» (Pieter Gautier, Arjen Siegmann, and Aico van Vuuren), februar 2017

Foto: Dimitriy Melnikov/Dreamstime

Nysgjerrig på å selge selv?

Du kan sjekke hvordan Propr fungerer uten å forplikte deg til noe som helst.

Nysgjerrig på å selge selv?