Det trengs ikke megler for å selge over takst

Se bare på denne listen over folk som har solgt selv og fått kjempepriser.

Det trengs ikke megler for å selge over takst

Alle som skal selge en eiendom håper på å få best mulig pris. Utgangspunktet for hva man kan forvente å få er det takstmannen som setter. Han har erfaring og oversikt over markedet, og setter en markedsverdi basert på standarden på eiendommen, og salgsprisene i området den siste tiden.

De fleste boligselgere setter prisantydningen lik taksten de har fått, eller kanskje litt under. Noen velger å sette prisantydningen høyere enn taksten. Det er også helt greit, det opp til selger å bestemme hvilken minstepris han eller hun er villig til å akseptere.

- Det kan godt skje at en eiendom selges over takst, men den kan også bli solgt under takst. Det kommer an på så mangt – tidspunkt for salg, konkurransen fra tilsvarende eiendommer i markedet, andre ting, som varsel om nye boliglånsforskrifter, renteendring og så videre, sier Propr-sjef Kjetil Eriksson.

- Det er ganske påfallende hvordan meglere gjerne skylder på markedet hvis en bolig blir solgt under takst, eller ikke blir solgt i det hele tatt. Går boligen derimot over takst, da er megler kjapp til å ta æren.

- Meglere argumenterer med at de klarer å oppnå høyere pris enn du klarer, men det argumentet er det ikke hold i, sier Kjetil.

Nysgjerrig på å selge selv?

Du kan sjekke hvordan Propr fungerer uten å forplikte deg til noe. Start med å skrive inn gateadressen din, så er du i gang.

Søk heller på gårds- og bruksnummer

Les også: Megler oppnår ikke bedre pris - her er beviset

Han er ikke den eneste som stiller seg kritisk til denne påstanden. Det gjør også Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet. Han sa følgende i et nylig intervju:

- Megleren kan ikke trylle fram bud. Husk at det er boligen som oppnår prisen, ikke megleren. Selv en god megler kommer til kort hvis boligen ikke er attraktiv og det er få kjøpere i markedet.

- Om boligen er markedsført av megler eller ikke har ingen betydning for kjøper. Jeg har aldri hørt en boligkjøper si at han betalte litt ekstra på grunn av megleren, sier Bartholdsen.

- Jeg er helt enig med Bartholdsen. Det er boligen kjøperne byr på, ikke megleren. En nylig studie viser for øvrig at folk som selger boligen selv i gjennomsnitt får mer for den enn dem som bruker megler, sier Propr-sjef Kjetil.

Det er ingenting som heller tilsier at ikke den som selger selv klarer å få mer enn takst eller prisantydning. Er boligen attraktiv og timingen riktig, skjer det fort at flere melder seg på budrunden og byr mot hverandre. Det har skjedd med flere Propr-selgere, se bare listen under.

Disse solgte selv – og fikk godt over takst

I løpet av de tre første månedene av 2018 har en rekke nordmenn solgt boligen sin gjennom Propr.no og fått veldig gode priser. Her er noen eksempler:

 • ·         Enebolig på Ski – 850 000 kr over takst (+8,8%)
 • ·         Hytte ved Hønefoss – 430 000 kr over takst (+28,1%)
 • ·         Leilighet i Oslo – 435 000 kr over takst (+8,1%)
 • ·         Leilighet i Oslo – 350 000 kr over takst (+5,5%)
 • ·         Leilighet i Oslo – 300 000 kr over takst (+4,4%)
 • ·         Enebolig på Kløfta – 450 000 kr over takst (+9%)
 • ·         Rekkehus i Ålesund – 250 000 kr over takst (+6%)
 • ·         Leilighet i Tromsø – 200 000 kr over takst (+5,4%)
 • ·         Leilighet i Oslo – 160 000 kr over takst (+4,4%)
 • ·         Leilighet i Tromsø – 160 000 kr over takst (+4,6%)
 • ·         Leilighet i Oslo – 150 000 kr over takst (+3,6%)
 • ·         Enebolig i Aurskog – 110 000 kr over takst (+3,9%)

Summene viser hvor mye over takst boligene ble solgt for. Vi har kun listet opp boliger som ble solgt for ≥ 100 000 kr over takst. Alle boligene ble solgt ila. Q1 2018.

Les også: Stine solgte eneboligen selv, og fikk 110 000 krover takst

Nysgjerrig på å selge selv?

Du kan sjekke hvordan Propr fungerer uten å forplikte deg til noe som helst.

Nysgjerrig på å selge selv?