Hva koster det å selge boligen?

Dette er spørsmålet alle som skal selge bolig lurer på. Her er svaret.

Hva koster det å selge boligen?

De fleste vet at det koster å selge en bolig. Men hvor mye er det snakk om? Det kommer an på om du selger boligen selv, eller bruker eiendomsmegler.

Selger du boligen ved hjelp av en eiendomsmegler, vil det koste deg rundt 100 000 kr. Det er konklusjonen til Smarte Penger, og også det DNB Eiendom, Norges største meglerkjede, opplyser på sine nettsider.

Jo større bolig, og jo høyere salgspris, jo større blir kostnaden. Mens kostnaden for å selge en ettroms kanskje vil ende på 80-90 000 kroner, kan den fort ende på 120-130 000 kroner for en større bolig.

Det er mange penger, men sluttsummen blir altså så stor, fordi listen over utgifter ved et boligsalg via en eiendomsmegler er lang. Her er de forskjellige postene forklart:

 • Provisjon: Megler krever provisjon av salget, vanligvis på rundt 2 prosent av salgssum. Meglere har også et krav om minimumsprovisjon, som sier at provisjonen ikke kan være lavere enn et visst beløp.
 • Tilretteleggingsgebyr: Kalles av noen meglere oppstartsgebyr. Et ekstrabeløp som hever meglerens inntjening.
 • Administrasjonsgebyr: Noen meglere legger til dette i prislisten, uten at det spesifiseres hva man da betaler for.
 • Oppgjørshonorar: Betales for at meglerkontorets oppgjørsavdeling skal håndtere oppgjøret, altså overføring av salgssum fra kjøper til selger.
 • Markedsføringskostnader: Kalles også markedsføringspakke eller grunnpakke. Innebærer FINN-annonsering, i noen tilfeller annen type nettannonsering, digitale og evt. også trykte salgsprospekt, plakater som henges opp på meglerkontoret, og utenfor boligen.
 • Kostnad prospekt/salgsoppgaver: Noen meglere har dette som eget punkt.
 • Foto: Boligfotograf hentes eksternt.
 • Tilstandsrapport: Takstmann hentes eksternt.
 • Garantiansvar/garantipremie: Dette er betaling for den lovpålagte garantien meglere må ha. Kalles også inneståelseserklæring.
 • Visningsgebyr: Du betaler en sum per visning megler holder.
 • Informasjonsinnhenting og tinglysing: Gebyrer som betales til offentlige instanser ved innhenting av dokumentasjon.
 • Info fra forretningsfører: Gjelder om boligen er del av et sameie eller borettslag.
 • Avklaring av forkjøpsrett: Gjelder hvis det er snakk om bolig i et borettslag.
 • Forsikring: Boligselgere får tilbud om å tegne boligselgerforsikring hos et eksternt forsikringsselskap.

Dyre meglertjenester

Prisene de forskjellige meglerne tar for alle disse punktene varierer, men prislisten til eiendomsmeglerkjeden Krogsveen viser at tilretteleggingsgebyret er på 12 500-15 000 kroner, mens hver visning koster 2 500 kroner. Den billigste markedsføringspakken koster 13 750 kroner. Provisjonen ligger på 1 til 3 prosent, og minimumsprovisjonen er på mellom 40 000 og 55 000 kroner. Med slike priser er det lett å se hvorfor det er vanskelig å komme under 100 000 kroner om du selger bolig via megler.

Det er mye å spare på å selge selv. Her kan du se hva det vil koste deg å selge din bolig uten megler. Kom i gang!

Reduser kostnadene ved å selge selv

Dersom du selger boligen selv, koster det langt mindre. Du slipper å betale provisjon, og også visningsgebyr, tilretteleggingsgebyr og markedsføringspakke, for eksempel.

Det du fortsatt må betale for, er takstmannen som kommer og lager en tilstandsrapport, fotograf, innhenting av nødvendige dokumenter og oppgjørstjeneste. I tillegg FINN-annonsering, og eventuelt annonser på sosiale medier som Facebook eller Instagram, hvis du ønsker det.

Selger du via Propr, velger du selv hvilke tjenester du vil bestille via oss, og hvilke du vil ordne med selv. Du kan bestille takstmann, fotograf og oppgjør via oss, men også ordne det selv. Du kan også hente inn nødvendige dokumenter selv, eller la Propr gjøre det for deg.

Velger du «full pakke», der alle tjenester er inkludert, koster det for en leilighet fra 33 445 kroner til 34 045 kroner. For en enebolig, tomannsbolig eller rekkehus koster det fra 34 045 til 37 045 kroner. (Pris avhenger av størrelse på boligen, jo større bolig, jo mer koster tilstandsrapporten takstmannen lager.)

Skal du selge en hytte eller fritidsbolig, koster det 35 545 kroner, mens en fritidsleilighet koster 32 545 kroner.

Da får du også en skikkelig kjøpekontrakt, og tilgang til Proprs sikre budsystem.

Det er altså mange penger å spare på å selge boligen selv. Forbrukerrådet har beregnet at det i snitt er 80 000 kroner å spare på å ikke engasjere megler, men ta jobben selv.

Dette gjør du når du selger selv

Nå du selger selv, skriver du selv boligannonsen. Det er ikke vanskelig. Følger du Proprs mal, vil annonsen inneholde all informasjon som skal være med ved et boligsalg. Malen gir deg også forslag til tekster utfra informasjonen du har lagt inn om boligen.

Selger du selv, står du på visningen og tar imot folk. Dette setter de fleste pris på, fordi da kan de få svar på det de lurer på av deg som faktisk kjenner boligen. Det betyr også at du kan holde lengre og flere visninger enn om du bruker megler, uten at det koster deg noe mer. Å stå på visning synes flertallet som hittil har solgt selv via Propr er det morsomste ved hele salget.

Ikke mye ekstrajobb

Jobben er ikke særlig mye større om du selger selv framfor å bruke megler. Det er fordi Proprs system hjelper deg underveis. Dersom du har spørsmål, får du raskt svar fra vår kundeservice, som er tilgjengelig på chat, e-post og telefon.

Det mest tidkrevende når du skal selge boligen er å klargjøre den for fotograf og visning, og det må du selv gjøre, uansett.

Klar til å prøve selv?

Det er enkelt, trygt og billig. Prøvekjør tjenesten og lag en annonse for din eiendom på under to minutter, helt gratis. Start med å velge din boligtype:

Se boliger som selges via Propr nå:

Nysgjerrig på å selge selv?

Du kan sjekke hvordan Propr fungerer uten å forplikte deg til noe som helst.

Nysgjerrig på å selge selv?