Eiendomsmeglingsloven beskytter ikke boligselger

Loven er laget for å sørge for at meglere opptrer skikkelig, ikke for å sikre boligselger.

Eiendomsmeglingsloven beskytter ikke boligselger

Mange boligselgere misforstår Eiendomsmeglingslovens funksjon, og tror at de ved å selge bolig med megler slipper å ta ansvar dersom det skulle oppstå konflikt eller uenighet med kjøper.

Det er ikke riktig. Når du selger en eiendom, er det Avhendingsloven som regulerer forholdet mellom selger og kjøper, uansett om du selger selv, eller bruker megler.

Selg selv - uten megler

Test hvordan Propr fungerer her - helt uforpliktende.

Søk heller på gårds- og bruksnummer

Eiendomsmeglingsloven regulerer megleren, som opptrer som mellommann i salget av fast eiendom for selgers regning og risiko. Eiendomsmeglingsloven fastsetter ansvaret megleren har for eksempel i forbindelse med markedsføringen av boligen, budgiving og oppgjør.

Megler har ikke ansvar dersom det oppdages eventuelle feil eller mangler ved boligen. Skulle kjøperen etter overtakelsen oppdage at varmekablene på badet er ødelagte, eller at et vannrør lekker, er det selger som må ta støyten.

Dersom kjøper kontakter megler for å klage, blir hun sendt videre til selger. Megleren har ingen meglerrolle i slike situasjoner, og skal ikke ta stilling til hva som er rett eller galt. Han er hverken jurist eller advokat, og har som oppgave å megle i kjøpssituasjonen, ikke i en eventuell konflikt.

Hva har megler ansvar for da?

Megleren har undersøkelsesplikt, og også plikt til å videreformidle alle opplysningene han får om boligen, både fra selger og takstmann. Han plikter også å sjekke offentlige papirer som grunnbok og reguleringsplan, og videreformidle denne informasjonen til kjøperen.

Dette gjøres enkelt ved å legge ved i prospektet takstmannens tilstandsrapport, utskrifter fra grunnbok, dokumentasjon fra det offentlige (f.eks. reguleringsplan) og eventuelt informasjon fra forretningsfører, dersom boligen er del av et sameie eller borettslag, og be selger fylle ut et egenerklæringsskjema.

Like enkelt å oppfylle selv

Informasjonen megleren plikter å videreformidle om boligen er altså egentlig informasjon han får fra selger, takstmann og offentlige dokumenter. Dette er altså informasjon du lett kan skaffe selv og legge ved i prospektet. Når du selger selv via Propr, kan du enkelt og rimelig bestille både takstmann og nødvendig dokumentasjon gjennom oss med et enkelt tastetrykk. Systemet hjelper deg også å fylle ut et egenerklæringsskjema som tilfredsstiller kravet selger har på seg til å oppgi alt av vesentlig informasjon om boligen.

Trygg salgsprosess med Propr

Propr er utviklet for å gjøre det enkelt og trygt å selge boligen selv, og slippe det fordyrende mellomleddet megleren er. Vi som står bak Propr har selv lang erfaring som eiendomsmeglere, og inngående kunnskap i hvordan salgsprosessen skal foregå i henhold til Avhendingsloven. Proprs verktøy loser deg gjennom hele salgsprosessen i et sikkert system som har automatisert jobben eiendomsmegleren gjør.

Budsystemet sørger for at budrunden foregår på en sikker måte, og at alle gjeldende budregler overholdes. Propr sørger også for at kontrakten og oppgjøret håndteres skikkelig. Vi samarbeider med et autorisert oppgjørsselskap som tar ansvar for at alt rundt overføring av eiendom, tinglysninger og kjøpesum skjer på rett måte og til rett tid.

Vi hjelper deg i hele prosessen

Proprs system er enkelt å bruke, men skulle det dukke opp spørsmål underveis, kan du kontakte oss på chat, e-post eller telefon. Via vår chat er vår kundeservice behjelpelig alle dager kl 8-22. Vi kan svare på alt av spørsmål rundt salgsprosessen og bruken av Propr, men sjekk gjerne vår hjelpeside, der vi svarer på de fleste vanlige spørsmål våre kunder har.

Les mer om Avhendingsloven på Lovdata.no

Se et utvalg boliger til salgs via Propr her:

Nysgjerrig på å selge selv?

Du kan sjekke hvordan Propr fungerer uten å forplikte deg til noe som helst.

Nysgjerrig på å selge selv?