Når bør du legge ut boligen for salg?

Å finne riktig timing for boligsalget kan være en nøtt. Her gir Propr-sjef Kjetil Eriksson råd om hvordan du knekker den.

Når bør du legge ut boligen for salg?

Ok, så du har bestemt deg for å selge boligen din. Kanskje har du god tid, kanskje har du det travelt.

Uansett om du helst vil selge raskt, eller godt kan vente noen måneder, er det smart å gjøre en vurdering på når du skal legge boligen ut på markedet og ta imot folk på visning.

Les også: Det trengs ikke megler for å få over takst

Nysgjerrig på å selge selv?

Du kan sjekke hvordan Propr fungerer uten å forplikte deg til noe. Start med å skrive inn gateadressen din, så er du i gang.

Søk heller på gårds- og bruksnummer

Boligmarkedets syklus

Boligmarkedet følger i stor grad en fast syklus. Denne syklusen styres i stor grad av ferier og helligdager. Her ser du hvordan «boligåret» ser ut:

  • Nyttår til påske: Over nyttår våkner boligmarkedet etter juleferien. Det legges ut en god del boliger frem til påsken, og prisene pleier å stige litt i denne perioden. I vinterferien og påskeferien er det stille (hvis det ikke er snakk om hytte på fjellet).
  • Påske til midtsommer: Over påske starter høysesongen for boliger som har uteområder, altså hage eller balkong. Med unntak av langhelgene og rundt 17. mai, er det godt trykk med boliger som legges ut. Prisene stiger vanligvis enda litt mer i denne perioden. «Vårsleppet», kalles det gjerne. Straks skoleferien begynner, blir det nemlig langt roligere.
  • Skoleferien: Fra slutten av juni til skolestart i midten av august er det feriestemning også på boligmarkedet. Det legges ikke ut så mange boliger for salg i denne perioden.
  • Skolestart til høstferie: Nå starter høstrushet. Boliger med uteområder legges gjerne ut i august og september, og markedet er vanligvis travelt til høstferien inntreffer. Det kommer gjerne en prisoppgang også i denne perioden.
  • Høstferie-juleferie: Oktober er fortsatt en måned med mye aktivitet, mens det dabber litt av i november, spesielt mot slutten, når adventstiden nærmer seg. I desember er boligmarkedet ganske stille – før det tar seg opp igjen på andre siden av nyttår.

Selge med, eller mot strømmen?

De fleste boligselgere forholder seg til boligårets syklus når de skal legge ut for salg. Men det er ikke noe must. Det er fordeler og ulemper uansett om du velger å legge ut boligen når det er mange andre boliger på markedet, eller når det er få. Er det få, er det færre konkurrenter. Det kan være en fordel. Men siden boligkjøpere vet at det alltid kommer mange boliger på markedet i visse perioder, kan det hende de ikke er klare eller motiverte for et boligkjøp om du legger ut boligen i juli eller desember. Men så er det alltid boligkjøpere som ikke har funnet noen bolig i rush-periodene, og begynner å få det travelt med å finne noe. Det kan gjøre dem ivrige og motiverte også i juli og desember.

Les også: Derfor bør du stå på visningen selv

Hvor attraktiv er boligen?

Dette spiller også inn i forhold til riktig timing av boligsalg. Er det en type bolig du vet det er rift om i ditt område? I så fall er nok kjøperne der, uansett, så lenge prisen er riktig. Er det en sjelden eller spesiell bolig, gjør det også at den er mindre sensitiv for sesongsvingninger (men det kan også bety at du burde belage deg på at det tar lengre tid å selge den).

Det er lurt å følge med på hva som legges ut av tilsvarende boliger i ditt område, hvordan de er priset, og hvor raskt de blir solgt. Lag et FINN-søk som holder deg oppdatert, så vil du i løpet av kort tid få en bedre idé om hva du kan forvente av interesse når du legger ut boligen din.

Hvor lang tid tar det å få boligannonsen ut?

Fra du bestiller hos Propr til du kan trykke på knappen som får annonsen din ut på FINN, kan det ta mindre enn én uke. Men da er du veldig effektiv. Det som kan ta tid, er å klargjøre boligen for besøk av fotograf og takstmann. Det er lurt å legge litt arbeid i å forberede boligen for salg, så gi deg selv i hvert fall to uker fra du starter til du vil at boligen skal legges ut for salg (med mindre du allerede har ryddet og ordnet og gjort den salgsklar før du bestiller). De aller fleste bruker mellom 10 og 20 timer på prosessen, og legger ut boligen 2-3 uker etter at de startet løpet.

Les også: Hvordan skrive en god boligannonse

Nysgjerrig på å selge selv?

Du kan sjekke hvordan Propr fungerer uten å forplikte deg til noe som helst.

Nysgjerrig på å selge selv?