Er du villig til å betale 100 000 kr for å selge boligen?

Hvis svaret er nei, bør du droppe megleren og selge selv, skriver Propr-sjef Kjetil Eriksson.

Er du villig til å betale 100 000 kr for å selge boligen?

«I sum vil det nok bli vanskelig å komme noe særlig under 100 000 kroner for alt.» Det skriver Norges største eiendomsmeglerkjede, DNB Eiendom, om kostnaden for å selge gjennom megler på egen nettside.

For en liten leilighet på 35 kvadratmeter kan det virke ganske voldsomt. Og er boligen større, og salgsprisen høyere, blir meglerkostnaden høyere, også.

Selg boligen selv via Propr! Det er ingen hokus pokus å selge uten megler. Prøvekjør tjenesten helt uforpliktene og se selv. Kom i gang!

Mange ekstrakostnader

For du betaler ikke bare en provisjon på mellom 1 og 3 prosent av salgssum, avhengig av område og megler. I tillegg betaler du det megleren kaller «tilretteleggingsgebyr», visningsgebyr og markedsføringspakke. I dette ligger det at megler lager en boligannonse og et prospekt, legger annonsen på FINN, og står på visningen (uten å nødvendigvis kunne svare på spørsmålene folk har om boligen).

Så kommer kostnaden for boligfotograf, takstmann og oppgjør. Og for innhenting av nødvendige dokumenter.

Totalt sett er det altså ikke rart at totalsummen ender på 100 000 kr eller mer.

Les også: Sparte 135 000 kr på å droppe megler og selge selv

Én ting er at det koster å få en takstmann på besøk, og å ta proffe bilder. Og at det koster å innhente offentlige dokumenter er det ingenting å gjøre noe med. Men å betale 12-15 000 kr for at megler skal skrive en boligannonse og et prospekt, og 2 500 kr for at megler skal stå én time på visning? Og over 13 000 kr for å markedsføre boligen på FINN, i vinduet til meglerkontoret og på sosiale medier?* For øvrig er fortjenesten på denne markedsføringspakken er gjerne 50 prosent. På toppen av dette skal megler altså også ha provisjon.

Høres det dyrt ut? Det synes vi i Propr også. Derfor har vi laget et verktøy som gjør det enkelt og trygt å selge uten megler.

Kjetil Eriksson er daglig leder i Propr, og en av initiativtakerne til utviklingen av tjenesten.

Lite ekstraarbeid, mye å spare

Alt som skal til av ekstraarbeid i forhold til om du bruker megler, er at du med hjelp fra vårt verktøy skriver boligannonsen og prospektet selv – som egentlig går ut på det samme, nemlig å beskrive boligen og beliggenheten på best mulig måte, og selv står på visningen. Da kommer du unna med en langt lavere pris.

Les også: Derfor bør du stå på visningen selv

Inkludert alle tjenester, dvs. tilstandsrapport, bilder, nødvendige dokumenter, FINN-annonse og oppgjør, koster det mellom 34 000 og 37 000 kr å selge selv (avhengig av type bolig og størrelse på boligen). Av disse utgjør selve bruken av Propr 4 900 kr, og da kan du benytte Proprs verktøy, som hjelper deg å lage boligannonse og prospekt som inneholder all relevant og lovpålagt informasjon, og også vår proffe og digitale kjøpekontrakt og budsystem, og vår kundeservice som svarer på eventuelle spørsmål du har om salgsprosessen.

Du står selvsagt fritt til å hente inn takstmann, fotograf og nødvendige dokumenter selv. I så fall betaler du 14 275 kr for å få hjelp av vårt verktøy til å lage boligannonse/prospekt, for å bruke vår digitale kjøpekontrakt og budsystem, og for å få et proft oppgjørsselskap til å håndtere oppgjøret etter salget.

Stadig flere velger å bruke oss når de skal selge boligen sin. Per september 2019 har flere enn 2100 boligselgere valgt Propr. De gjør det fordi de mener de selv er best skikket til å informere folk om boligen, og fordi de selv vil bestemme når boligen skal på markedet, og ikke ønsker å forholde seg til meglerens timeplan.

Men hovedgrunnen til at så mange velger å selge via Propr er at det er såpass mye penger å spare på det, uten nevneverdig mye ekstrainnsats. Det er en fornuftig og pengesmart beslutning.

Kjetil Eriksson, daglig leder i Propr

*prisene er hentet fra eiendomsmeglerkjeden Krogsveens prisliste

Nysgjerrig på å selge selv?

Du kan sjekke hvordan Propr fungerer uten å forplikte deg til noe. Start med å skrive inn gateadressen din, så er du i gang.

Søk heller på gårds- og bruksnummer

Nysgjerrig på å selge selv?

Du kan sjekke hvordan Propr fungerer uten å forplikte deg til noe som helst.

Nysgjerrig på å selge selv?