Hva er forskjellen på en takstrapport og en tilstandsrapport?

Skal du selge bolig? Her er det du bør vite om takstrapport, verditakst og tilstandsrapport.

Hva er forskjellen på en takstrapport og en tilstandsrapport?

Når du legger boligen din ut for salg på det åpne markedet, trenger du en takstrapport eller tilstandsrapport av boligen.

Begge deler lages av en autorisert takstmann, og inneholder arealoppmåling av boligen, og beskrivelse av den.

- Forskjellen på en takstrapport og en tilstandsrapport er at en tilstandsrapport i tillegg til å beskrive boligen på overflaten, gir en grundigere vurdering av boligens tekniske tilstand, forklarer Kjetil Eriksson, daglig leder i boligsalgstjenesten Propr.

Med Propr kan du selge boligen selv Det er enkelt, trygt og rimelig. Kom i gang!

Anbefaler tilstandsrapport

I dag er det mest vanlig å få laget en tilstandsrapport. Det er ikke påkrevd, men noe de fleste kjøpere forventer å få se.

- Vi anbefaler tilstandsrapport framfor en takstrapport, da en tilstandsrapport gjør kjøperne tryggere på at de har fått all relevant informasjon om boligen. Dette er noe du enkelt kan bestille via Propr. Vi samarbeider med landets mest erfarne takstmenn, sier Eriksson.

En tilstandsrapport er standardisert, slik at kjøper enklere kan vurdere boliger opp mot hverandre. Hvis du ønsker boligselgerforsikring krever forsikringsselskapet at du har en tilstandsrapport.

LES OGSÅ: Hvilke takstmenn bruker Propr?

Verditakst eller ikke?

Tidligere var det vanlig at takstmannen satte en verditakst i takstrapporten eller tilstandsrapporten. I dag er ikke dette så vanlig, i stedet brukes prisantydning, som er en pris selger er villig til å selge boligen for.

LES OGSÅ: Hva er verditakst?

Om du vil, kan du be takstmannen sette sin verdivurdering i tilstandsrapporten, men det er ikke nødvendig. Uansett kan du be takstmannen muntlig gi deg sin verdivurdering, og ta utgangspunkt i denne og også hva tilsvarende boliger i samme område går for når du skal bestemme prisantydningen.

LES OGSÅ: Hva er prisantydning?

De viktigste punktene en tilstandsrapport vurderer er disse:

  • Boligens areal, både bruttoareal, og fordeling av P-rom og S-rom
  • Boligens byggtekniske tilstand
  • VVS-tekniske anlegg som kjøkken, bad, vaskerom
  • Elektrisk anlegg
  • Beliggenhet og geologiske forhold
  • Gjennomgang av dokumentasjon og selgers egenerklæring

Daglig leder Kjetil Eriksson og driftsansvarlig Karoline Gjersvik og resten av Propr-teamet hjelper deg å selge boligen selv.

Klar til å prøve selv?

Det er enkelt, trygt og billig. Prøvekjør tjenesten og lag en annonse for din eiendom på under to minutter, helt gratis. Start med å velge din boligtype:

Nysgjerrig på å selge selv?

Du kan sjekke hvordan Propr fungerer uten å forplikte deg til noe som helst.

Nysgjerrig på å selge selv?