Slik tar du gode boligbilder selv

Her er tipsene til deg som vil ta bilder til boligannonsen selv.

Slik tar du gode boligbilder selv

Når du skal selge eiendommen din er bildene viktige. De skal vekke interesse for boligen din, og få folk til å komme på visning. Vi i Propr anbefaler at du bruker en profesjonell fotograf, men vi vet om mange boligselgere som tar bilder selv, og får solgt.

Det er ikke noe i veien for å ta bilder selv, men det krever en viss innsats, at du har et ok kamera, og at du kan litt om fotografering.

Det er enkelt, trygt og billig. Prøvekjør tjenesten og lag din boligannonse på under 2 minutter. Helt uforpliktende.

Her er de beste rådene for hvordan du tar bedre boligbilder selv:

RYDD, RYDD, RYDD

At boligen framstår som ryddig er alfa og omega. Da virker også rommene større, og det er lettere for en kjøper å se seg selv bo der. En skikkelig rydderunde er derfor på sin plass. Du trenger ikke fjerne alle nipsfigurer, pynteputer og familiebilder, men ta bort det meste, og la noen få ting stå igjen. Fjern eller gjem ledninger så godt det går.

Kjøkkenbenken bør være fri for kjøkkenmaskiner og oppvasksåpe. Rydd bort sjampo og såpe i dusjen, og fjern tannglasset fra vaskeservanten. Re opp sengen, legg på et sengeteppe, og rydd nattbordet for vannglass og telefonladere.

JO LYSERE, JO BEDRE

Godt lys er alfa og omega når du skal ta gode innendørsbilder. Dunkle bilder med halvmørke kroker får ikke boligen til å se så veldig innbydende ut. Derfor bør bilder tas i godt dagslys. Trekk fra gardiner, fjern planter som stjeler lys fra vinduene, åpne dører og prøv å få utnyttet det naturlige lyset mest mulig. Tenn alle lamper, selv om det er midt på dagen.

Proffe fotografer har med store blitzlamper når de tar bilder. Har du en arbeidslampe kan du bruke den, men vinkle den da slik at den ikke kaster skarpe skygger. Opp i taket fungerer best.

VELG RIKTIGE VINKLER

Proffe fotografer bruker ofte vidvinkel (selv om trenden har snudd noe, det var en stund rommene så helt merkelige ut på grunn av litt heftig vidvinkelbruk). Du må ta bildene fra en vinkel som får rommene til å se størst mulig ut – men ikke større enn de er … Prøv deg fram. Still deg i de forskjellige hjørnene og knips derfra, så får du mer dybde i bildet, og også vist mer av rommet.

Det kan være vanskelig å ta bilder mot vinduer, fordi lyset fra dem blender ut resten av rommet. Moderne kameraer med autofunksjon klarer ofte å kompensere, men hjelp til ved å ta bilder litt fra siden, ikke direkte mot vinduene.

TENK UTSNITT

Det gylne snitt er noe alle fotografer forholder seg til. Denne regelen sier at bildets komposisjon bør balanseres slik at ikke blikkfanget er sentrert, men plassert cirka 1/3 til en av sidene i bildet. Altså, tenk at objektene som er blikkfang i bildet ikke skal være midt i bildet, men trekkes ut mot en av sidene. Men – som ellers er det ingen regler uten unntak. Det kan være stilig med blikkfanget i midten av bildet, spesielt hvis det er snakk om et detaljbilde.

Nysgjerrig på å selge selv?

Du kan sjekke hvordan Propr fungerer uten å forplikte deg til noe. Start med å skrive inn gateadressen din, så er du i gang.

Søk heller på gårds- og bruksnummer

TREKK FRAM BOLIGENS STERKE SIDER

Hva er din boligs beste fortrinn? Den flotte utsikten? Den romslige terrassen? Det hyggelige kjøkkenet? Det nyoppussede badet?

Tenk gjennom hva det er som trekker attraktiviteten på akkurat din bolig opp. Alle disse bør du fotografere. Om det så er den fancy gasskomfyren eller de innebygde garderobeskapene på soverommet.

HUSK UTSIDEN OG OMGIVELSENE

Du bør ta bilder av boligens eksteriør, også, spesielt om det er snakk om et hus eller en hytte. Den beste tiden å ta utendørsbilder er tidlig morgen eller sen ettermiddag, da lyset ikke er så «hardt». Tenk vinkler og detaljer her også. Fra hjørnet av hagen ser tomten større ut. Er inngangsdøren og trappa koselig, så ta et detaljbilde av det.

Ta gjerne også bilde av gaten, og kanskje fine områder i nærheten, som nærmeste grøntområde, lekeplass, kafé osv.

TA MANGE BILDER!

Knips i vei når du først har gjort boligen klar for fotoseansen. Endre vinkel, gå nært, gå lenger unna, ta oversiktsbilder og detaljbilder. Det er bedre med for mange enn for få. Etterpå kan du velge ut hvilke bilder du synes er best, og som du vil bruke i Finn-annonsen. Det vanligste er å bruke 12-20 bilder.

Velg ut et hovedbilde du føler representerer boligens sterkeste side best. Skal du selge en familiebolig, er et fint bilde av huset, gjerne også et der man ser litt av hagen, lurt å bruke som hovedbilde. Er det snakk om en leilighet, kan stua eller kjøkkenet være det du skal trekke fram.

HUSK BILDETEKSTER

Det er alltid positivt med bildetekster i annonsen. Du kan gjerne beskrive rommene her, men siden infoen allerede står i selve annonseteksten kan det godt holde med en kort beskrivelse.

Eksempler:

«Hovedsoverommet vender mot bakgård, og har innebygde garderobeskap.» eller bare «Hovedsoverom mot bakgård.»

«Hagen er solrik og skjermet med plen, bærbusker og plass til trampoline.» eller bare «Solrik og skjermet hage.»

Nysgjerrig på å selge selv?

Du kan sjekke hvordan Propr fungerer uten å forplikte deg til noe som helst.

Nysgjerrig på å selge selv?