- Meglere undervurderer forbrukerne

Meglere føler seg truet av de nye boligsalgstjenestene. Derfor kritiserer de både oss, og forbrukerne som velger oss, skriver Kjetil Eriksson

- Meglere undervurderer forbrukerne

I Bergensavisen 2. mai 2018 ga Propr-sjef Kjetil Eriksson svar på tiltale til bergensmeglere som kritiserte avisen for å skrive altfor poisitivt om det å selge bolig selv. Kritikken kom etter at avisen intervjuet Ane Langeland, som solgte leiligheten sin i Bergen sentrum via Propr, og var veldig fornøyd med det.

Det er enkelt, trygt og billig. Prøvekjør tjenesten og lag din boligannonse på under 2 minutter. Helt uforpliktende.

Her er Kjetils debattinnlegg i sin helhet:

«I BA 26. april hisser to av byens meglere seg opp over at avisen har skrevet om folk som har valgt å selge boligene sine uten å bruke en tradisjonell megler. 18. april omtalte avisen Ane Langeland, som solgte leiligheten sin via Propr, og var godt fornøyd med det. Hun droppet megler og solgte selv fordi hun mente at leiligheten var lett å selge, og ikke ville kaste bort penger på dyr meglerprovisjon.

Tom Jørgensen i Privatmegleren Vikebø & Jørgensen kritiserer i et leserinnlegg BA for å skrive altfor positivt om det å selge bolig selv. Tommy Kaland i Kaland & Partners mener det samme, og sier sågar at folk som velger bort megleren «får mindre for pengene og sannsynligvis sitter igjen med en lavere salgssum», og videre: «Jeg tror ikke at folk byr like mye uten en megler som har gjort dem trygg».

Javel. Vi i Propr mener, som Forbrukerrådets Thomas Bartholdsen, at det er boligen folk byr på. Det er ingen som betaler mer på grunn av megleren. Meglere hevder det motsatte hver eneste gang de uttaler seg om temaet, men de kan ikke underbygge påstanden. Faktisk finnes det en studie fra 2017 som sier at folk som selger boligen selv i gjennomsnitt får 2,7 prosent MER enn dem som bruker megler. Vi får tro at professorene ved handelshøyskolen i Gøteborg, som har publisert studien, vet hva de snakker om.

Det er også bare tull at boligkjøpere føler seg tryggere når megler står på visningen. Analyseselskapet Inizio fant i en spørreundersøkelse at 9 av 10 helst vil treffe selger. Selvfølgelig. Selgeren kjenner boligen best, og kan svare på alle spørsmål. For meglere er visningen et glimrende sted å skaffe seg nye oppdrag, da mange som kommer eier en bolig de snart skal selge. Supert det, siden de også tar seg betalt for å stå der. Mitt råd til boligselgere er at de selv bør være tilstede på visningen, uansett om de bruker megler eller ei.

Siden Kaland og Jørgensen bruker leilighetssalget til Ane som eksempel, gjør vi det også. Kaland refererer til Eiendomsverdi, som er meglerkjedenes eget system for innrapportering av salgspriser, og hevder at Anes leilighet burde vært solgt for 4,1 millioner. Her må Kaland ha lest statistikken på meglermåte. Dersom tilsvarende boliger legges til grunn, er prisvurderingen Eiendomsverdi gir for en leilighet som Anes 3 760 000 kr. Altså gjorde Ane en god jobb da hun klarte å selge den for 3 930 000 kr.

Dersom Ane brukte Kalands meglerfirma, ville hun ifølge prislisten deres måtte ut med 141 000 kr i ren provisjon til megleren, pluss tilleggskostnader, der minste totalpris ender på 26 750 kr (med bare én visning). Totalt ville det koste henne rundt 168 000 kroner å selge via Kaland & Partners. Ved å bruke Propr kostet det henne i stedet litt under 35 000 kroner, hvorav 4 900 kr utgjør bruk av vårt verktøy, resten er kostnader for foto, takst, oppgjør osv.

At meglere er så kritiske til boligsalgstjenester som Propr og forbrukerne som velger dem, må bety at de ser på oss som reelle konkurrenter, selv om de hevder at vi er «ubetydelige». Boligsalgstjenester som Propr er et veldig godt alternativ for forbrukere som ønsker å styre salgsprosessen selv, og ikke har lyst til å dele gevinsten fra boligsalget med en megler.

Vi går ikke lenger i banken for å betale regninger, vi bruker ikke lenger reisebyrå for å kjøpe flybilletter. Vi ordner det selv, på nett. Jeg er ikke i tvil om at dette også er fremtiden for boligsalg. Så det er ikke rart at meglere føler seg truet. Men å prøve å skremme forbrukere til å tro at de ikke klarer å gjøre jobben selv, blir bare dumt.»

Les også: - Flere hundretusen kunne med godt resultat selge boligen sin selv

Nysgjerrig på å selge selv?

Du kan sjekke hvordan Propr fungerer uten å forplikte deg til noe. Start med å skrive inn gateadressen din, så er du i gang.

Søk heller på gårds- og bruksnummer

Nysgjerrig på å selge selv?

Du kan sjekke hvordan Propr fungerer uten å forplikte deg til noe som helst.

Nysgjerrig på å selge selv?