Lær om boligmarkedet i Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø

Boligmarkedet forandrer seg i takt med faktorer som blant annet økonomi, etterspørsel, arbeidsledighet, flyttestrømmer og nybygging. Her kan du lese om hvordan det stod til i boligmarkedet i Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø i mars 2024.

Lær om boligmarkedet i Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø

Boligmarkedet i Norge

Eiendom Norge rapporterer månedlig oppdatert statistikk for boligmarkedet i Norge. Etter en overraskende positiv start på 2024, er det spenning knyttet til tallene for mars, da dette normalt sett er en god måned for boligmarkedet. Prisøkningen i mars endte på 0,9 prosent nominelt, noe som tilsvarer 0,6 prosent korrigert for sesongvariasjoner. Den svakeste resultatet ser vi i Ålesund og omegn, med -1,0 prosent, mens Follo viser sterkest utvikling, med +2,4 prosent.

Så langt i år har prisene i Norge steget med 5,9 prosent. Svakest utvikling hittil i 2024 har Fredrikstad og Sarpsborg, med +3,7 prosent, mens Ålesund og omegn viser sterkest utvikling i løpet av årets tre første måneder, med hele +8,3 prosent.

Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge ved utgangen av mars 2024 var 4 581 993 kroner.

I mars 2024 ble det solgt 7 031 boliger, ned 20,1 prosent når vi sammenlignet med mars i fjor, og ned 8,0 prosent sammenlignet med de tre første månedene i 2023. Antallet boliger lagt ut i mars 2024 er 8 621, opp 1,0 prosent sammenlignet med mars 2023, og ned 0,4 prosent sammenlignet med de tre første månedene i 2023. Henning Lauridsen, daglig leder i Eiendom Norge, peker på at påskeknekken i tilbudssiden kom i sin helhet i mars, altså en naturlig nedgang i antallet boliger lagt ut på grunn av ferieavvikling. I snitt tok det 56 dager å omsette en bolig i Norge i mars, mot 42 dager i snitt for mars 2023. Det har også vært en nedgang i usolgte boliger i mars.

12 måneders-veksten er på 1,2 prosent. Lauridsen sier at grunnet sterke vårmåneder i fjor, er det ventet en moderat utvikling i 12-måneders-veksten i de kommende månedene. Det skal mye til for å overgå resultatene fra fjorårets vårmåneder.

Eiendom Norge mener at dette resultatet er sterkt til mars å være. De foregående årene har vært eksepsjonelle, fjoråret på grunn av lettelsene i utlånsforskriften, og i 2022 på grunn av den nye forskriften i avhendingsloven, som gjorde at det ble en forsinkelse i å få boliger ut på markedet. Lauridsen minner også om at påsken fant sted i mars måned, så tallene for mars må av den grunn ses i sammenheng med tallene som kommer fra april.

– Den sterke utviklingen fra årets første to måneder fortsatte i mars og overgår hva alle så for seg i begynnelsen av året, sier Henning Lauridsen.

Alle tallene fra mars bør ses i sammenheng med når påsken faller, og Lauridsen presiserer at vi vet mer sikkert hvordan utviklingen har vært når vi har tallene for april.


Det er enkelt, trygt og billig. Prøvekjør tjenesten og lag din boligannonse på under 2 minutter. Helt uforpliktende.

Prisendring korrigert for sesongvariasjoner

Begrepet sesongkorrigering brukes jevnlig når vi snakker om utviklingen i boligmarkedet. Sesongkorrigering er innført for å skille ut endringen i priser som ikke er drevet av tiden på året. Prisendringene har nemlig en tendens til å variere med de ulike sesongene. Måten dette gjøres på er ved å ta i bruk informasjon fra tidligere år for å korrigere for den påvirkningene disse variasjonene har på utviklingen.


En god mars for boligmarkedet i Oslo

I Oslo steg boligprisene nominelt med 0,9 prosent, og sesongkorrigert steg de med 0,6 prosent i mars. 12 måneders-veksten er på 2,3 prosent. Antall boliger lagt ut for salg i hovedstaden i mars 2024 var 1 728, en forsiktig oppgang fra samme måned i fjor, da 1 696 boliger ble lagt ut for salg i Oslo. Så langt i år er det lagt ut 4 528 boliger for salg, svært likt antallet som ble lagt ut i fjorårets mars, 4 475.

Det ble solgt 1 518 boliger i Oslo i mars i år, en nedgang fra fjorårets mars måned hvor 1 872 boliger ble solgt. Dette må ses i sammenheng med tallene vi får for april, sier Lauridsen. Så langt i år er det solgt 4 326 boliger i Oslo, på samme tid i fjor var tallet 4 819. Det har vært en nedgang i tilbudssiden i Oslo i mars, men utviklingen på tilbudssiden i hovedstaden har fulgt kurven for 2023 tett.

Gjennomsnittsprisen for en bolig i Oslo lå i mars 2024 på 6 440 542 kroner. Dette ligger 1 858 549 over landsgjennomsnittet, og er den suverent høyeste gjennomsnittsprisen for en bolig her i landet. Prisendringen siden årsskiftet ligger i Oslo på 4,4 prosent, 0,5 prosent lavere enn landsgjennomsnittet.

Her kan du lese om Cathrine, som solgte leiligheten i Oslo selv med Propr, til hele 700 000 kroner over prisantydningen.

Lav fart i Kristiansand

I Kristiansand har prisutviklingen nominelt for mars vært 0,4 prosent, mot fjorårets mars som endte på 2,9 prosent. Sesongjustert blir tallet for Kristiansand i mars 2024 -0,4 prosent. Prisendringen siden årsskiftet ligger på 5,5 prosent, tett opptil landsgjennomsnittet på 5,9 prosent.

12 måneders-veksten i Kristiansand ligger på 2,3 prosent. Gjennomsnittsprisen for en bolig i Kristiansand ligger på 3 765 424, betydelig lavere enn landsgjennomsnittet på 4 581 993 kroner.

Er du usikker på hva som skal følge med når du selger boligen din? Svarene på det finner du her: Hva skal følge med i en bolighandel?

Boligmarkedet i Stavanger og omegn

Denne måneden steg boligprisene i Stavanger og omegn nominelt med 0,2 prosent, noe som tilsvarer et sesongkorrigert resultat på -0,3 prosent. 12 måneders-veksten er på 4,6 prosent. Gjennomsnittsprisen for en bolig i Stavanger og omegn i mars var på 4 640 804 kroner, 58 811 kroner over gjennomsnittsprisen i Norge.

Det ble lagt ut 502 boliger til salgs i mars 2024, en økning fra fjorårets mars med 449 boliger som ble lagt ut til salgs. Så langt i år er det lagt ut 1 268 boliger i Stavanger og omegn, en liten oppgang fra samme tidspunkt i fjor, da antallet lå på 1 148 boliger. Antallet solgte boliger i Stavanger var 411, mens det i mars i fjor ble solgt 517 boliger i Stavanger.

Stavanger skiller seg fremdeles fra de andre storbyene i Norge ved at det er få boliger på markedet. Nå ligger tilbudssiden rett under nivåene vi så under pandemien, altså i det svakeste sjiktet.

Les også: Vær smart med pengene dine: selg boligen selv med Propr

Sterkest prisutvikling i Bergen

I Bergen har man hatt en kraftig vekst i prisutviklingen i mars. Nominelt er økningen på 2,7 prosent, noe som sesongjustert tilsvarer 1,9 prosent. 12 måneders-veksten er på 3,3 prosent. Prisutviklingen i Bergen hittil i år er på 7,8 prosent, klart best av de store norske byene, og 1,9 prosent over landsgjennomsnittet.

Antallet boliger lagt ut for salg og antall solgte boliger i Bergen i mars ser ut til å vitne om et nokså sterkt resultat for foregående måned, spesielt når vi vet at de fleste påskedagene havnet i mars, sier Lauridsen. Det ble lagt ut 626 boliger for salg i mars, nokså jevnt med fjorårets mars med 612 boliger, og det ble solgt 505 boliger i Bergen i mars, en tydelig nedgang fra 625 i mars 2023.

I mars 2024 var gjennomsnittsprisen for en bolig i Bergen 4 209 158 kroner. Det er 372 835 kroner lavere enn landsgjennomsnittet i samme måned.

Uendrede boligpriser i Trondheim

Boligprisene i Trondheim forble uendret i mars 2024, mens de sesongkorrigert lander på - 0,2 prosent. 12 måneders-veksten er på -0,3 prosent, betydelig svakere enn i Oslo og Bergen. Så langt i år er prisutviklingen i trønderhovedstaden 4,7 prosent.

Tilbudssiden i Trondheim ligger noe høyere enn de andre norske byene, og er per mars 2024 på et høyere nivå enn de tre foregående årene. Det ble lagt ut 582 boliger i Trondheim i mars 2024, et tall som ligger over samme måned i fjor, da det ble lagt ut 494 boliger. Tallet for solgte boliger i Trondheim er lavere enn mars i fjor, med 435 solgte boliger i årets mars måned, mot 530 i fjor.

Gjennomsnittsprisen for en bolig solgt i Trondheim i mars 2024 er 4 286 621 kroner, 295 372 kroner bak landsgjennomsnittet på 4 581 993 kroner.


Flat utvikling i Tromsø

I Tromsø steg boligprisene med 0,1 prosent i mars. Sesongkorrigert tilsvarer dette en nedgang oå 0,2 prosent. 12 måneders-veksten ligger på -0,8 prosent. Gjennomsnittsprisen for en bolig i Tromsø i mars var 4 599 126 kroner, 17 133 kroner over gjennomsnittsprisen i landet.

Tilbudssiden i Tromsø er kraftig redusert etter at vi i høst så en opphopning av usolgte boliger.I Tromsø ble det solgt 125 boliger i mars i år, mot 131 i samme måned i fjor. Så langt i år er det lagt ut 314 boliger i Tromsø, nokså likt som antallet 326 på samme tidspunkt i fjor.

Det ble lagt ut 103 boliger for salg i Tromsø forrige måned, et betydelig lavere antall enn i fjorårets mars, som kunne by på 129 boliger for salg. Dette ligger på den svake siden, sier Lauridsen, noe som blir tydelig når vi ser at det hittil i år er solgt 331 boliger, mot 368 på samme tid i fjor. Lauridsen minner igjen om at vi bør vente på tallene for april for å få et mer sannferdig bilde av utviklingen gjennom påsken og tidlig vår.

Boligmarkedet fremover

Å forutse hvordan boligmarkedet vil utvikle seg fremover er svært vanskelig. Det er mange faktorer som spiller inn, og ekspertene kan ha helt ulike spådommer for hva som er i vente. Å skulle gjette seg til den videre utviklingen er dermed lite hensiktsmessig, og som boligselger er det vanskelig å planlegge for å treffe på riktig timing i boligmarkedet. Samtidig ser vi en del faktorer nå som vil påvirke boligmarkedet fremover.

Henning Lauridsen sier at de nå venter et sterkt bruktboligmarked fremover, men at prisutviklingen nok vil bli noe mer moderat enn det vi har sett så langt i år. 5,9 prosent i de tre første månedene er svært sterkt.

Eiendom Norge har noen kommentarer til regjeringens boligmelding, Bustadmeldinga, som nylig ble lagt frem. Dette dokumentet peker ut retningen man ønsker for boligpolitikken videre.

Det første paradokset Eiendom Norge ser, er at man ikke har noen hastetiltak for å imøtegå den lave boligbyggingen vi har sett. Denne situasjonen vil skape en stor krise i boligmarkedet, fordi det rett og slett blir en betydelig mangel på boliger.

Regjeringen ønsker å kompensere for at utlånsforskriften hindrer en del mennesker i å få låne penger til bolig. Dette skal skje ved at de utvider Husbankens startlånsordning, slik at når private banker ikke innvilger boliglån, skal Husbanken låne ut penger i stedet. Eiendom Norge mener det hadde vært en bedre løsning å gjøre det lettere å få lån i private banker, og at statens penger er forbeholdt de som ikke kan få husbanklån.

Eiendom Norge kommenterer også regjeringens ønske om å tilby alternative boligmodeller i nyboligprosjekter, selv om vi vet at disse modellene er farlige dersom de havner i feil hender. Hensikten her er den samme som i forrige punkt; dette er også en kompensasjon for at utlånsforskriften hindrer mange i å få boliglån. Også her mener Eiendom Norge at man heller bør tilrettelegge for at flere kan få innvilget boliglån i private banker.

Det siste punktet som nevnes, er at man vil skatte utleieboliger, sekundærboliger, hardere. Samtidig skriver regjeringen at de vil ha flere utleieboliger. Dermed blir dette et rent paradoks, og Eiendom Norge mener regjeringen må bestemme seg for hva som er viktigst.


Ta kontroll på boligsalget ditt

Det du som boligselger kan ta kontrollen på, er hvordan du vil selge boligen din. Med Propr kan du selge boligen selv, spare store summer og ha full oversikt over alle ledd i salgsprosessen: Propr gjør det mulig for alle å selge boligen sin selv.

Les mer: Propr gjør det mulig for alle å selge boligen sin selv.

All statistikk i denne artikkelen er hentet fra Eiendom Norge.

Klar til å prøve selv?

Det er enkelt, trygt og billig. Prøvekjør tjenesten og lag en annonse for din eiendom på under to minutter, helt gratis. Start med å velge din boligtype:


Nysgjerrig på å selge selv?

Du kan sjekke hvordan Propr fungerer uten å forplikte deg til noe som helst.

Nysgjerrig på å selge selv?