For 15 år siden kontaktet vi et reisebyrå når vi skulle ut og fly, nå bestiller vi billetter selv på nettet. Før måtte vi stille i møte i banken for å be om boliglån, i dag kan vi søke elektronisk. Dette er bare to eksempler på hvordan nye teknologiske løsninger har endret arbeidsmarkedet. Antall reisebyrå er kraftig redusert. Hundrevis av arbeidsplasser har forsvunnet i bankbransjen.
Neste gruppe i faresonen er blant andre eiendomsmeglere.
I en fersk rapport står eiendomsmeglere på listen over jobber Google og McKinsey tror vil helt eller delvis forsvinne. Det mener også Samfunnsøkonomisk analyse, som i fjor høst kom med en rapport som sa at eiendomsmeglere bør føle seg utrygge - det vil bli mindre etterspørsel etter dem i fremtiden.
Nysgjerrig på å selge selv?
Du kan sjekke hvordan Propr fungerer uten å forplikte deg til noe. Start med å skrive inn gateadressen din, så er du i gang.
«Regnskapsførere og lønningsmedarbeidere, finans- og eiendomsmeglere, innkjøpere, sekretærer og logistikkmedarbeidere, er eksempler på utsatte yrker,» sa samfunnsøkonom Fernanda Eggen i analyseselskapet til Dagens Næringsliv da rapporten ble publisert i september.
Som tidligere eiendomsmegler vet jeg akkurat hvordan nye teknologiske løsninger har gjort prosessen med å selge bolig enklere. Før var det en stor del av jobben til en megler å hente inn nødvendig dokumentasjon og informasjon om boligen, nå er dette tilgjengelig elektronisk. Det har eiendomsmeglerne spart mye tid på, men det har de holdt hemmelig for boligselgerne.
Propr.no har laget et verktøy som hjelper deg med alt du trenger: vi henter alt av nødvendige dokumenter, formidler kontakt med takstmann og fotograf og oppgjørstjeneste, vi lager kjøpekontrakt og har et trygt og sikkert budgiversystem. Dermed er det ingenting som hindrer deg i å selge boligen din selv, uten å bruke en megler som skal ha provisjon av salget.
Det er det ganske mange penger å spare på, faktisk over 80.000 kr i snitt, noe stadig flere boligselgere har oppdaget. For tiden selger utviklingsdirektør i det store utleieselskapet Fredensborg Eiendom, Kai Sjøvold, sin luksushytte på Kvitfjell gjennom oss (og sparer langt mer enn 80.000 kroner på det):
«Jeg har brukt Propr fordi jeg tror jeg selv er den beste selgeren, og kan mest om hytta. Det tror jeg er fornuftig,» sier Sjøvold til E24.
Da vi snakket med noen av dem som solgte boligen gjennom Propr.no i fjor, fikk vi følgende svar på hvorfor de ikke ønsket å bruke megler:
«Jeg tror mange ikke vet hva det innebærer å selge boligen selv. Boligselgere hører lite om muligheten, og har ikke fått med seg at det er like trygt å selge gjennom Propr, at alt det advokatmessige blir ivaretatt på en seriøs og lovlig måte.»
Det sa Marie, som solgte leiligheten sin på Majorstua i Oslo i høst.
«Meglere er hyggelige og imøtekommende de, altså, men det er hos selgeren man får informasjonen man trenger. Vi tenkte at på en slik plass, som er litt øde, er det viktig for dem som er interesserte å få snakke med dem som har bodd der. Da får man vite mer om omgivelsene, naboskapet, og hvordan alt fungerer i praksis. Og så sparte vi en del penger på det, da.»
Dette mente Helle, som solgte enebolig utenfor Rakkestad.
«Jeg ser ikke poenget med å brenne 100.000 kr på megler når jeg fint kan gjøre det selv,» sa Daniel, som solgte familiehuset utenfor Åndalsnes.
Da Bernt skulle selge hytta i Aurdal, gjorde han det uten megler:
«Jeg var i kontakt med en megler, og fikk vite at det ville koste meg 110 000 kr å selge en hytte taksert til 800 000 kr. Det synes jeg var altfor mye. Totalt havnet jeg på drøyt 30 000 kr. Med den erfaringen jeg har nå, vil jeg si at man er nesten på grensen til dum hvis man ikke i hvert fall vurderer å selge selv.»
Bernt har helt rett. Meglerne har strevd hardt for å få et boligsalg til virke så komplisert og farlig som mulig. Sannheten er en helt annen - det er veldig lett, og kjøperne setter pris på å møte selgeren som faktisk kan mest om boligen. Likevel betaler boligselgere meglere provisjon på rundt 8 milliarder(!) totalt i året.
De aller fleste klarer fint å selge boligen sin uten å bruke megler. Det gjelder spesielt alle som allerede har en kjøper, for eksempel hvis familiemedlemmer skal kjøpe ut hverandre i et arveoppgjør, eller du vet at naboen bak deg sikler på din utsiktsbolig.
Nå er det ikke dermed sagt at eiendomsmeglere er en rase som kommer til å dø helt ut. Det vil fortsatt være et behov for dem. Det gjelder for eksempel hvis arveoppgjøret ikke går så tilforlatelig for seg, eller det er snakk om en skilsmisse der hjemmet skal selges. Da kan det være greit å involvere en tredjepart i prosessen, selv om det koster mer.
Men dersom jeg skulle gitt et råd til unge som vurderer å utdanne seg til eiendomsmegler hadde jeg sagt: Tenk fremtidsrettet og finn på noe annet.
Kjetil Eriksson, daglig leder i Propr.no