Den egentlige prisen megler tar

Mange boligselgere får seg en overraskelse når regningen kommer. Propr-sjef Kjetil Eriksson forklarer hvorfor.

Den egentlige prisen megler tar

Hva koster det egentlig å selge boligen din via en megler? Det er lettere sagt enn gjort å finne riktig svar.

Eiendomsmeglere er pålagt å ha prisinformasjon lett tilgjengelig på sine nettsider. De fleste har også dette, men det betyr ikke at boligselgere har blitt særlig mye klokere.

Prislistene er nemlig bare eksempler. Det opereres med provisjoner fra mellom 1 og 4 prosent av salgssum, og så listes det opp en hel rekke ting, som markedsføringspakke, visningsgebyr, såkalt inneståelseshonorar, garantipremieforsikring og noe som kalles «tilretteleggingsgebyr», for å nevne noe. Mange av disse oppgis også med fra-priser.

Nysgjerrig på å selge selv?

Du kan sjekke hvordan Propr fungerer uten å forplikte deg til noe. Start med å skrive inn gateadressen din, så er du i gang.

Søk heller på gårds- og bruksnummer

Hos enkelte er ikke kostnaden for takst/tilstandsrapport eller fotograf regnet med, da dette regnes som eksterne tjenester. På toppen kommer en eventuell boligsalgsforsikring.

Den reelle prisen får du ikke oppgitt før megleren har kommet på befaring og gitt deg et konkret tilbud. Selv da gjelder det å holde tunga rett i munnen når du skal regne ut hva boligsalget faktisk kommer til å koste.

I slutten av november 2017 undersøkte Aftenposten hva de seks største meglerkjedene i Norge skulle ha for å selge en leilighet i Oslo*. Forbrukerrådet konkluderte med at det var vanskelig å forstå tilbudene, og umulig å sammenligne dem, fordi oppsett og betegnelser var forskjellige.

DNB Eiendom, Norges største eiendomsmeglerkjede, skriver på sin nettside at det er vanskelig å komme under 100 000 kroner når du selger bolig via megler. Det er et overraskende ærlig svar – og for mange boligselgere en overraskende høy sum.

En god del av dem som selger via Propr har først vært i kontakt med meglere, og fått forespeilet en pris. Når de har sett hvor mye en megler skal ha for jobben, har de bestemt seg for at de heller vil selge selv via oss. Det har de spart titusener av kroner på – selv når du velger «full pakke», som inkluderer foto, nødvendige dokumenter, takst/tilstandsrapport, Finn-annonse, oppgjør og bruk av Proprs verktøy, havner totalsummen på under 40 000 kroner. Forbrukerrådet mener boligselgere i gjennomsnitt sparer 80 000 kroner på å selge selv. Se hva det vil koste deg å selge selv via Propr her.

Et godt eksempel på at det er mye å spare på å selge selv, er et boligsalg på Voss i september 2018, der boligselgeren først fikk inn to tilbud fra meglere, som skulle ha 150 000 kroner for å ta oppdraget. Det synes han var altfor mye. I stedet ble boligen solgt via Propr, noe boligselgeren sparte 110 000 kroner på.

Ekstrajobben ved å selge via Propr er ikke annet enn at du må skrive boligannonsen og stå på visning selv. Når budrunden åpnes, holder du kontroll på budene i vårt helautomatiske budsystem. Det er ikke rare greiene når det er så mange tusenlapper å spare.

Det er heller ikke slik at du når du bruker megler kan overlate alt ansvar til ham. Gjør megler feil, er det fortsatt du som får svi for det, ifølge Avhendingsloven. Slik sett er megleren et ekstraledd som gir deg merarbeid, fordi du er ansvarlig for at all informasjon megler oppgir i salgsoppgave og på visning er korrekt.

Lasse Berg Andersen ble så oppgitt over meglerens manglende engasjement og all feilinformasjonen at han sparket megleren og solgte sørlandshytta selv – til 800 000 kroner over takst.

Stadig flere boligselgere skjønner at å bruke megler gjør det å selge boligen sin både er unødvendig, og hårreisende dyrt. I stedet tar de full kontroll over salgsprosessen, selger selv, og sparer betydelige summer.

* Se Aftenpostens prisundersøkelse her

Nysgjerrig på å selge selv?

Du kan sjekke hvordan Propr fungerer uten å forplikte deg til noe. Start med å skrive inn gateadressen din, så er du i gang.

Søk heller på gårds- og bruksnummer

Nysgjerrig på å selge selv?

Du kan sjekke hvordan Propr fungerer uten å forplikte deg til noe som helst.

Nysgjerrig på å selge selv?