Hva er egentlig forkjøpsrett?
Som regel må man tilhøre en av to kategorier for å ha forkjøpsrett: medlemmer av boligbyggelag (som OBOS eller USBL), eller andelseiere i borettslag. Forkjøpsretten gir en boligkjøper muligheten til å stå først i køen når en bolig legges ut for salg. Det er hvor lenge den enkelte har hatt forkjøpsrett, altså ansienniteten, som avgjør hvor langt fram i køen man faktisk står. For hver dag du har vært medlem eller eid en andel, desto lenger frem i køen hopper du.
I praksis vil det si at dersom du har høyest ansiennitet av de som ønsker å bruke forkjøpsretten, kan du kjøpe boligen for samme pris som det budet selger har akseptert. Dette innebærer at budgivere som ikke har forkjøpsrett kan risikere å miste boligen, selv om de vinner budrunden.
Unntaket er dersom intern forkjøpsrett gjelder i borettslaget. Intern forkjøpsrett betyr at de som allerede eier en andel i et borettslag sti’ ller foran interessenter som ikke har andel der. Den interne forkjøpsretten går foran vanlig forkjøpsrett, uansett hvor lang ansiennitet man har.
Hva er mitt ansvar som selger?
Når du selger boligen din selv med Propr, er det ditt ansvar å undersøke hvilke regler som gjelder der du bor, og å informere om dette i boligannonsen og salgsoppgaven. Det bør komme tydelig frem i annonsen din dersom det er forkjøpsrett på boligen din, og hvilke regler og tidsfrister som gjelder for forkjøpsrett i borettslaget. Informasjonen om regler for forkjøpsrett borettslag finner du i vedtektene, eller ved å kontakte det aktuelle boligbyggelaget.
Det er enkelt, trygt og billig. Prøvekjør tjenesten og lag din boligannonse på under 2 minutter. Helt uforpliktende.
Gjeldende regler forkjøpsrett
Det er løsningsretssloven som angir regler for forkjøpsrett. Her er det i hovedsak to alternativer: avklaring på forhånd eller på etterskudd.
Ved forhåndsavklaring annonserer boligbyggelaget på nettsidene sine at den aktuelle boligen skal selges. Selger du selv med Propr, melder du dette inn til boligbyggelaget, som oftest via et skjema du fyller ut. Hvis noen ønsker å bruke forkjøpsretten, må de melde interesse innen en frist som boligbyggelaget har satt. Deretter gjennomføres budrunde som normalt, før selger gir beskjed til boligbyggelaget om hvilket bud og hvilke forbehold selger har akseptert. Da har boligbyggelaget fem dager på å finne ut om noen av de som har meldt interesse for boligen vil bruke forkjøpsretten til å sikre seg boligen. Dersom noen ønsker det, kjøper de boligen for samme sum og med samme forbehold som selger allerede har akseptert.
Les mer: Budrunde uten megler
Hvis forkjøpsretten avklares etterskuddsvis, gir du som selger beskjed til boligbyggelaget når du har akseptert et bud på boligen din. Deretter annonserer boligbyggelaget at eieren av boligen har akseptert et bud, og hvilke forbehold som eventuelt inngår i avtalen med kjøper. Da har medlemmene i boligbyggelaget 20 dager på seg til å melde at de vil benytte seg av forkjøpsretten sin. Melder man interesse da, er det like forpliktende som å legge inn bud i en budrunde. Dersom noen bruker forkjøpsretten og sikrer seg boligen på den måten, er boligkjøperen som vant budrunden fri fra sin forpliktelse, og kan fortsette boligjakten.
*artikkelen fortsetter under
Nysgjerrig på å selge selv?
Du kan sjekke hvordan Propr fungerer uten å forplikte deg til noe. Start med å skrive inn gateadressen din, så er du i gang.
Hvem betaler gebyr?
Hvis noen ønsker å benytte seg av forkjøpsretten når du selger boligen din, får det ingen økonomiske konsekvenser for deg. Noen boligselgere lurer på om de må betale gebyr når kjøper benytter forkjøpsrett. Kjøpesummen forblir den samme, og vilkår som overtagelsesdato og andre avtaler du gjorde med den som vant budrunden, blir gjeldende også for den nye boligkjøperen. Det er boligkjøper som betaler gebyret for å kunne benytte seg av forkjøpsretten.
Les også: Med Propr kan du trygt selge boligen din før du kjøper en ny
Lurt å tenke på når du skal selge eiendom
Som boligselger trenger du ikke tenke så mye på forkjøpsretten. Så lenge du husker å melde fra til boligbyggelaget ditt at du skal legge boligen din ut for salg, er det meste gjort. Det som likevel er verdt å merke seg, er at prosessen kan ta noen uker lenger enn planlagt. Du taper ingenting på at noen benytter forkjøpsretten og hopper først i køen for å kjøpe boligen din. Kjøpesummen vil aldri være lavere enn budet du allerede har akseptert. Dersom noen “tar” leiligheten du selger på forkjøpsrett, har kjøper dokumentert sin finansiering til boligbyggelaget, og de garanterer for oppgjøret. Det er med andre ord ingen grunn til å bli urolig for at kjøpers finansiering ikke er på plass.
Ønsker du å stille ekstra sterkt som boligkjøper, kan det være en god idé å melde deg inn i et boligbyggelag. OBOS og USBL er to av de store boligbyggelagene i Norge, men det finnes også mange flere. Du begynner opptjening av ansiennitet fra den dagen du blir medlem, og slike medlemskap er åpne for alle, du trenger ikke eie bolig for å være medlem.
Klar til å prøve selv?
Det er enkelt, trygt og billig. Prøvekjør tjenesten og lag en annonse for din eiendom på under to minutter, helt gratis. Start med å velge din boligtype: