Bør du pusse opp før du selger boligen?

Det er viktig å presentere boligen på best mulig måte. Men det betyr ikke at det trengs omfattende oppussing, skriver PROPR-sjef Kjetil Eriksson.

Bør du pusse opp før du selger boligen?

Det viktigste når man skal selge en bolig er å presentere den slik at potensielle kjøpere ser boligens fortrinn og potensial. Det gjelder både om du skal selge en nybygd leilighet eller en eldre enebolig.

Er det snakk om en relativt nybygd bolig, eller en som ble totaloppusset for ikke så veldig mange år siden, er det liten vits i å bruke masse tid og krefter på oppussing før du selger. Her holder det med kosmetiske inngrep, altså å ta tak i småting som å feste løse lister og ledninger, fikse overflatene med sparkel, og gi veggene et malingsstrøk om det trengs. Å male er den billigste formen for oppussing, men gir veldig god effekt. Har boligen balkong eller hage, så sørg for at også disse presenteres på mest mulig innbydende måte.

Nysgjerrig på å selge selv?

Du kan sjekke hvordan Propr fungerer uten å forplikte deg til noe. Start med å skrive inn gateadressen din, så er du i gang.

Søk heller på gårds- og bruksnummer

Dette gjelder også om du skal selge en eldre bolig. Det handler rett og slett skape et ryddig førsteinntrykk. Det er ingen som kjøper noe de føler seg utrygge på. Skap trygghet ved å vise at boligen har blitt tatt godt vare på (men hvis den ikke har det, så ikke prøv å skjule skavankene – det er bedre å være ærlig på boligens svakheter).

Uansett hvor fint du synes du har det, kommer boligkjøperne til å ønske endringer. Trikset er å presentere boligen slik at kjøperen kan se hvordan hun eller han kan sette sitt preg på den. I tillegg til småflikkingen allerede nevnt, betyr det selvsagt også å rydde vekk nips i hyller og fjerne ting på kjøkkenbenken, og gjerne ta vekk noen av de overflødige møblene. Det gir inntrykk av at boligen er romslig, og kjøperne kan lettere «flytte inn» og planlegge hvordan de vil ha det.

Å gå i gang med større prosjekt som å bytte kjøkken eller pusse opp badet er kostbart, tidkrevende – og ikke nødvendigvis lønnsomt. For de fleste er det beliggenheten og type bolig som er viktigst. Hvis boligen har fasilitetene de ønsker seg, og ligger i det området de gjerne vil kjøpe, teller det mer enn at badet og kjøkkenet er nytt.

Unntaket kan være om planen er å selge boligen som totaloppusset, men da bør den også være nettopp det, da bør alt være tatt, fra tak til gulv.

Å endre planløsningen kan være et smart grep, så lenge det øker boligens verdi. Et ekstra soverom er en sikker vinner her. Det beste og billigste er om du får det til ved å dele opp et eksisterende soverom, eller ta en del av stua, for eksempel. Det kan også lønne seg å flytte kjøkkenet ut i stua for lage et nytt soverom, selv om dette er mer omfattende og kostbart. Det spørs helt på hva slags bolig du skal selge, og hvor den ligger. I de mest attraktive strøkene i storbyene kan et ekstra soverom gjøre at boligens verdi øker med flere hundre tusen kroner, noen ganger mer enn en halv million. Ligger boligen landlig til er ikke gevinsten så stor.

Det finnes tilfeller der det ikke er noe poeng å tenke oppussing i det hele tatt. Det gjelder om det er snakk om et rehabiliteringsobjekt som krever full overhaling. Da er det bare å tømme den og vaske, lage noen forslag til planløsninger og invitere oppussingsivrige kjøpere inn.

Fire tips til boligselgere:

• Gjør boligen innbydende, slik at kjøper kan se at dette er et ryddig og hyggelig hjem

• Sats på enkle, kosmetiske grep som å male vegger og feste lister

• Unngå dyr og omfattende oppussing av kjøkken og bad

• Presenter gjerne alternativ planløsning

Nysgjerrig på å selge selv?

Du kan sjekke hvordan Propr fungerer uten å forplikte deg til noe som helst.

Nysgjerrig på å selge selv?