Selger meglere boligen din, eller seg selv?

Meglere tjener mer på å bruke boligsalget ditt til å skaffe seg nye oppdrag enn å selge boligen din til best mulig pris, skriver Propr-sjef Kjetil Eriksson.

Selger meglere boligen din, eller seg selv?

1. oktober ble Finn.nos boligannonser endret. Annonsetekstene er nå korte og faktabaserte, for å få folk til å lese selve salgsoppgaven, der det vesentlige om boligens tekniske tilstand står.

Meglere har selv sagt at "flosklene nå nærmest vil forsvinne"*. I stedet for lange avhandlinger krydret med uvesentligheter som at «det er god plass rundt spisebordet» eller at «kjellerstua gir ekstra spillerom», skulle meglere fra nå av holde seg til de harde fakta i teksten i Finn-annonsen.

Men en måned etter endringen er det fortsatt mange floskler å se. Over 1100 boliger er «unike» muligheter, eller har «unik» beliggenhet. Over 1200 beskrives som «spennende». Det er også mye som er «nydelig», «sjarmerende» og «innbydende». Gammel vane er som kjent vond å vende.

Ta kontroll over boligsalget selv

Det sparer du mye penger på. Du kan teste Propr helt uforpliktende. Skriv inn adressen din, og sjekk selv.

Søk heller på gårds- og bruksnummer

Frekt meglerskryt

Det er imidlertid langt verre at selv om det nå er minimalt med plass til å presentere boligen for folk på boligjakt, fortsatt er mange meglere som bruker dyrebar tekstplass på selvskryt á la "Megler Ditten fra Datten meglerkontor har gleden av å presentere..."

Dette er en uting, og noe boligselgere bør reagere på. Teksten i annonsen burde omhandle boligen som skal selges, og ikke brukes av megleren til å fronte seg selv for å kapre flere oppdrag. Det får da holde med meglerlogoen, der mange meglere også setter inn et portrettfoto av seg selv.

Mange som selger selv via Propr har hatt dårlige erfaringer med meglere før. Meglere som er uengasjerte, har sett boligen i ti minutter før de tropper opp på visning, eller kommer med feilinformasjon i salgsprospektet. Eller meglere som har det fryktelig travelt med å få solgt, fordi de vil videre til neste oppdrag, og ikke er villig til å tilpasse seg selgerens ønsker for timing på salget og visningstider.

Les også: Derfor bør du stå på visningen selv

Vinner mer på å få solgt og gå videre til neste oppdrag

Meglere skryter stadig av at de jobber beinhardt for å få salgsprisen opp. Nå er det engang slik at det er budgiverne som driver prisen oppover, ikke megleren.

Her er et interessant regnestykke: Megleren har gitt deg et tilbud på å selge boligen din som ender på 120 000 kroner totalt, dersom boligen blir solgt til prisantydning. Hvor mye mer får megleren dersom boligen din blir solgt til 300 000 kr over prisantydning?

Hvis vi sier at megleren skal ha en provisjon på 2 prosent, handler det om 6000 kroner. I gode tider, når "alt" går over prisantydning, blir det penger av det for en megler med mange oppdrag. Men når markedet er tregere, det tar lengre tid å selge, og sjansen er langt mindre for å få mer enn prisantydningen kan man spørre seg hvor mye ekstra tid megleren er villig til å bruke for å sikre seg disse 6000 kronene, som etter skatt utgjør enda mindre?

Da er det mye mer lønnsomt for megleren å få solgt boligen unna raskt, så han kan hoppe videre til neste oppdrag.

Megleren har allerede vunnet når han har fått deg til å signere oppdragsavtalen. Om boligen din blir solgt under eller over prisantydning har mye å si for din økonomi, men utgjør ikke en stor andel av det megleren tjener på oppdraget. Som boligselger er dette noe du bør være klar over før du velger hvordan du skal selge boligen din.

*Se E24-saken om nye Finn-annonser her

Klar til å prøve selv?

Det er enkelt, trygt og billig. Prøvekjør tjenesten og lag en annonse for din eiendom på under to minutter, helt gratis. Start med å velge din boligtype:

Nysgjerrig på å selge selv?

Du kan sjekke hvordan Propr fungerer uten å forplikte deg til noe som helst.

Nysgjerrig på å selge selv?