- Det er selger som får svi for megleres sleipe triks

Juksing med takstrapport, bløffing om heis og parkering og kjellertoroms som ble treroms i 1.etg er tre eksempler på ikke fullt så smarte meglermanøvrer, skriver Propr-sjef Kjetil Eriksson.

- Det er selger som får svi for megleres sleipe triks

I midten av juni avslørte E24.no at en megler i Trondheim likegodt bestilte en ny takstrapport fra en annen takstmann da den første ble oppfattet som «for kritisk». Takstmann 1 er tømrer og ingeniør, med spisskompetanse på laftede hus, som dette salget dreide seg om. Takstmann 2, som ble hanket inn av megler da takstmann 1 nektet å gjøre endringer i sin rapport, oppga i sin takstrapport at han ikke hadde særlig erfaring med laftede hus. Resultatet var en langt mindre kritisk takstrapport. Det var denne potensielle kjøpere fikk se, også kjøperne, som ga 800 000 kroner over prisantydningen. Mon tro om de ikke føler seg litt lurt?

I begynnelsen av juni kunne Finansavisen.no fortelle om en oslomegler som bløffet om at leiligheten på Frogner hadde både heis og parkering. I realiteten var det slik at sameiet hadde diskutert å etablere heis, og parkering gikk det an å leie … fem minutters gange unna. Da treffer nok ikke denne leiligheten helt hos dem som har heis og parkering som kriterier …

Tidligere i vår omtalte E24.no en megler som presenterte en toroms kjellerleilighet som en treroms i første etasje. Det ekstra rommet er en bod i fellesarealet som er gjort om til et kontor, men dette kommer ikke fram før langt ned i prospektet. Jeg tror ikke folk som kom på visning ble positivt overrasket, akkurat.

Les også: Derfor bør du stå på visningen selv

Veldig sleipt, lite smart

Dette er altså tre strålende eksempler på hvor kreative (les: sleipe) meglere kan være for å få et salg. Men å overselge en bolig er ikke det smarteste man gjør. I de to sistnevnte eksemplene vil jo interessenter ganske fort skjønne tegningen når de kommer på visning, og de vil mest sannsynlig gå skuffet derfra, og da er sjansen liten for at det kommer bud.

I det førstnevnte eksempelet er det verre. Som kjøper stoler man på at takstrapporten er gjort av en kompetent og uavhengig takstmann uten bindinger til megler eller selger. Det øker heller ikke tilliten når meglerkjeden, som forøvrig er Norges største, opplyser at det ikke er uvanlig at eiendomsmeglerne innhenter en ny tilstandsrapport dersom de er uenige i den første rapporten. Meg bekjent har ikke meglere kompetanse til å vurdere byggteknisk tilstand på en bolig. Hvordan de da kan være uenige i en takstrapport er pussig. Skulle man ønske en ny vurdering av en annen takstmann er jo det greit – men da bør begge takstrapporter fremvises potensielle kjøpere.

Hva som blir etterspillet her vet vi ikke ennå. Men jeg vil tippe kjøperne av tømmervillaen i Trøndelag er inne på tanken om å heve kjøpet.

Les også: Ikke la megleren pynte på sannheten

Uansett om det er snakk om bløffete beskrivelser eller tilbakeholdte takstrapporter – den som til syvende og sist sitter igjen med svarteper er selger. Ifølge Avhendingsloven er selger ansvarlig for at informasjonen som fremkommer i salgsoppgaven er korrekt, og at alt vesentlig, også feil eller mangler, blir opplyst om. Det gjelder uansett om det er en megler involvert og det er han som lager salgsoppgaven. Kanskje like greit å ta kontroll over hele salgsprosessen, og selge boligen selv?

Propr får stadig kritikk for at vi setter meglere i dårlig lys i våre reklamekampanjer. Litt ironisk er det da at disse eksemplene viser at meglere klarer dette like godt, om ikke enda bedre, helt på egenhånd.

Se nyhetsartiklene som omtaler de tre eksemplene her:

Kjetil Eriksson, daglig leder i Propr.no

Nysgjerrig på å selge selv?

Du kan sjekke hvordan Propr fungerer uten å forplikte deg til noe. Start med å skrive inn gateadressen din, så er du i gang.

Søk heller på gårds- og bruksnummer

Nysgjerrig på å selge selv?

Du kan sjekke hvordan Propr fungerer uten å forplikte deg til noe som helst.

Nysgjerrig på å selge selv?