Så mange stoler ikke på eiendomsmeglere

En av to menn, og en av tre kvinner, stoler ikke på eiendomsmeglere, viser en fersk undersøkelse. Med den siste tidens avsløringer er det ikke så overraskende.

Så mange stoler ikke på eiendomsmeglere

Da 1000 nordmenn ble spurt om de stoler på eiendomsmeglere i en undersøkelse utført av InFact på oppdrag for Propr forsommeren 2019. Da svarte 50,1 prosent av mennene, og 33,7 prosent av kvinnene nei.

Totalt svarte 42 prosent at de ikke har tillit til eiendomsmeglere.

- Denne undersøkelsen ble utført før Aftenposten kom med sin avsløring av hvor mange tilfeller av klager på brudd på eiendomsmeglerloven som har ført at meglere har blitt felt. Antagelig ville enda flere svart at de ikke stoler på meglere om undersøkelsen hadde blitt gjort i dag, sier Propr-sjef Kjetil Eriksson.

Det er enkelt, trygt og billig. Prøvekjør tjenesten og lag din boligannonse på under 2 minutter. Helt uforpliktende.

I Aftenpostens reportasje kommer det fram flere tilfeller der megler har opptrådt på en klanderverdig måte. I ett tilfelle dro megleren på kino midt i budrunden, og dermed falt budgivere fra. I et annet skrøt megleren av solrik beliggenhet, mens leiligheten i virkeligheten bare hadde sol i knappe to timer om dagen selv midt på sommeren. I et tredje ble hele fem meglere involvert i prosessen, ettersom de forskjellige falt fra på grunn av oppsigelser, permisjoner og ferieavvikling. Les Aftenpostens artikkel her.

Samtidig omtaler E24.no en sak der megleren fra Meglerhuset Østlandet ikke sjekket finansieringsopplysningene til kjøperen av en leilighet til 1,35 millioner. Kjøperen hadde sagt at faren skulle stille som kausjonist, noe som viste seg ikke å stemme. Les mer om saken hos E24.no.

Og sist, men ikke minst: DN.no skriver om en leilighet på Lillestrøm som ble solgt som 96 kvm stor i 2014. Men da den skulle selges igjen noen år etter, viste det seg at kjellerstuen på 26 kvm faktisk var sameiets fellesareal. Dermed måtte DNB Lillestrøm betale erstatning. Les mer om saken her.

Kjetil Eriksson mener det er for mye slurv og uredelighet hos meglere.

- Fra Finanstilsynet i Norge hører vi stadig om grove og gjentatte overtredelser fra eiendomsmeglere og det ødelegger tillitten til faget, sier Eriksson.

- Den fallende tilliten er en stor utfordring for eiendomsmeglere, sier Eriksson.

Han trekker fram et eksempel fra Privatmegleren i Ålesund, hvor Finanstilsynet oppdaget hele 46 tilfeller der boliger ble solgt før visning i løpet av to år.

- Dette er stikk i strid med eiendomsmegleres forpliktelser overfor boligselgere i eiendomsmeglingsloven, sier han.

Nysgjerrig å hvordan det er å selge selv? Les om erfaringene til noen av dem som har solgt via Propr her!

Selger heller selv

- Det er ikke så rart at stadig flere får øynene opp for hvor enkelt det er å selge selv, og slippe å betale i dyre dommer til en megler de kanskje ikke engang føler de kan stole på. Boligselgere skal være klar over at for en megler er det viktigste å kapre oppdraget. Da er han sikret en pen sum penger uansett hvordan salget går.

- Selger du selv, har du full kontroll over hele prosessen, og trenger ikke forholde deg til en megler som sjonglerer masse andre oppdrag samtidig, og dermed ikke har fullt fokus på ditt salg. Med Propr vet du at alt det juridiske blir gjort riktig. Dette gjør prosessen med å selge selv trygg for både selger og kjøper.

Se noen av boligene som selges via Propr her:

Nysgjerrig på å selge selv?

Du kan sjekke hvordan Propr fungerer uten å forplikte deg til noe. Start med å skrive inn gateadressen din, så er du i gang.

Søk heller på gårds- og bruksnummer

Nysgjerrig på å selge selv?

Du kan sjekke hvordan Propr fungerer uten å forplikte deg til noe som helst.

Nysgjerrig på å selge selv?