Hva lønner det seg å pusse opp før man skal selge?

Å finne frem malepenslen før man skal selge, kan lønne seg i budrunden.

Hva lønner det seg å pusse opp før man skal selge?

Hvor mye bør man egentlig investere i oppussing før man skal selge? Og hva lønner det seg å ta tak i? Vi tok en prat med Kjetil Eriksson, daglig leder i Propr.no, for å se om vi kunne få noen gode tips.

– Utgangspunktet er at kjøper skal få inntrykk av at boligen har blitt tatt godt vare på, sier Kjetil.

Nysgjerrig på å selge selv?

Du kan sjekke hvordan Propr fungerer uten å forplikte deg til noe. Start med å skrive inn gateadressen din, så er du i gang.

Søk heller på gårds- og bruksnummer

Velg enkelt og rimelig

Det lønner seg som regel ikke å kaste seg over store oppussingsprosjekt som bad og kjøkken, men det er allikevel mye man kan gjøre som både er enkelt og rimelig.

– Finn frem malingspannet og gjør et rom lysere, eller gjør andre enkle grep som frisker opp. Mal over lister, fest løse ledninger, og sparkle eventuelle hull rundt omkring. Det er mye som kan løses raskt og rimelig, men som allikevel har mye å si for førsteinntrykket, sier Kjetil, og understreker hvor viktig det er at kjøper får friheten til å sette sin egen stil på boligen.

– Har du et gammelt kjøkken, gi heller kjøper frihet til å sette sitt eget preg på det istedenfor å pusse opp for dem, du vet jo ikke hvilken stil de ønsker. Sett deg inn i kjøpers situasjon og tenk over hvilket utgangspunkt du selv ville hatt i en ny bolig.

Vær tydelig og ærlig

Å kjøpe bolig er den av de største investeringene man gjør. Kjetil mener derfor at det er viktig at du som selger er ærlig om eventuelle feil og mangler ved boligen, om du ikke fikser disse før fotografering og visning.

– Et ærlig fremstilt hjem er det som selger. Finnes det feil som interessentene burde vite om? Om det ikke står i annonsen, og noen merker feil på visningsdagen, kan terskelen være høy for å gi bud. Om det er ting du gjerne skulle fått fikset, men som du ikke rekker eller orker å gjøre noe med, vær ærlig om det, sier han.

Skap et godt førsteinntrykk

Fasaden er det første man ser når man kommer på visning. Pass derfor på at huset eller hytta ser godt vedlikeholdt ut. Ta også en runde i hagen og uteområdet.

– Plant gjerne noen nye planter, klipp plenen og rydd uteområdet. Gjør den utvendige fasaden så innbydende du kan. Dette behøver ikke koste mye, men har mye å si for førsteinntrykket, sier Kjetil.

Å bygge en terrasse eller lage et ekstra soverom, er noen av de større oppgraderingene du kan gjøre for å få opp verdien på boligen, ifølge Kjetil.

– En terrasse trenger ikke være så dyr eller tidkrevende å bygge, og kan skape mer oppmerksomhet rundt boligen eller hytta. Dette er kanskje ikke det første du bør gjøre, men kan vurderes om du har mulighet, tid og plass. Et ekstra soverom kan også gjøre boligen mer attraktiv, spesielt for familier. Før du begynner å rive eller sette opp vegger, få inn noen som kan hjelpe deg med å visualisere hvordan det vil se ut. Det er også mulig å legge ved alternative plantegninger i boligannonsen for å vise frem mulighetene i boligen, uten at du selv gjør endringene, sier han.

Husk disse fem:

  • Gjør det billig
  • Hold deg (helst) unna kjøkken og bad
  • Rydd, rydd og rydd
  • Sett deg i kjøpernes sko
  • Vær ærlig

Lykke til med salget!

Nysgjerrig på å selge selv?

Du kan sjekke hvordan Propr fungerer uten å forplikte deg til noe som helst.

Nysgjerrig på å selge selv?