Misvisende meglerprat

Skal meglere skryte av egen fortreffelighet, bør fakta være på plass, skriver Propr-sjef Kjetil Eriksson

Misvisende meglerprat

I forrige uke publiserte DinSide.no en artikkel som handlet om å selge boligen selv. Journalisten hadde tatt en prat med Kirill Miazine, som regner med å spare 70 000 kroner på å selge selv via Propr.no kontra å bruke megler.

Hun hadde også tatt en prat med Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, og Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseiernes landsforbund, som begge mener det er positivt at det er blitt enklere å selge boligen selv for dem som ønsker det.

Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), uttaler seg også i saken, og mener ikke overraskende at folk heller bør bruke megler.

Han argumenterer med at eiendomsmeglere har en utdannelse som blant annet omfatter jus, markedsføring og kundebehandling. Han sier videre at grunnen til at det er så mye dyrere å bruke megler, er at meglerne har større nettverk og erfaring, og garanterer trygghet for selgeren.

Vel … En megler har rett nok utdanning i faget, og er god på markedsføring av seg selv og sine tjenester. Han har også større erfaring med boligsalg enn en vanlig boligselger. Hva gjelder nettverk er jeg mer tvilende.

Alle meglere skryter av at de har mange interessenter som er ute etter en bolig akkurat som den du skal selge. Det de refererer til da, er folk som har lastet ned prospekter fra meglerens nettside, eller vært på visninger på lignende boliger og skrevet seg på interessentlisten. Megler aner ikke om disse fortsatt er på leting, eller om de allerede har funnet en annen bolig.

Det er enkelt, trygt og billig. Prøvekjør tjenesten og lag din boligannonse på under 2 minutter. Helt uforpliktende.

Alle som er på boligjakt i Norge bruker Finn.no for å finne den. Det er her boligselgeren må annonsere boligen sin for å treffe kjøperne. Nettverket til megler spiller liten rolle.

Når det gjelder trygghet, må jeg også motsi Geving og NEF. Propr.no gir boligselgere mulighet til å selge selv, og det er både trygt og billig. Gjennom Propr.no kan man bestille all nødvendig dokumentasjon som er tilgjengelig fra de forskjellige instansene. Vi formilder kontakt med takstmann som lager en takstrapport, eller en utvidet tilstandsrapport, noe vi anbefaler alle boligselgere å skaffe (og som er et must for å få eierskifteforsikring), og vi formidler også kontakt med et profesjonelt oppgjørsselskap, som sørger for at oppgjør, tinglysing osv. blir gjort på korrekt måte.

Det er selvsagt mulig at Geving ikke har satt seg ordentlig inn i hvordan Propr.no fungerer – i så fall vil jeg oppfordre ham til å gå inn på nettsiden vår og lese seg opp, og gjerne også ta en kikk på intervjuene med boligselgere som har brukt oss. Det kan jo være greit å holde seg oppdatert på konkurrentene sine.

I tillegg sier Geving følgende:

– Det kan også fort bli dyrere å ikke bruke megler ettersom du ofte får høyere pris for boligen samt flere på visning når du bruker eiendomsmeglerfirma.

Han hevder videre at dette er fordi mange boligkjøpere er skeptiske til å kjøpe fra en som selger uten megler.

Det er her jeg blir ganske oppgitt. Det virker rett og slett uproft at lederen for landets eiendomsmeglere kommer med slike påstander, som han ikke kan understøtte med noen som helst form for fakta.

Men så har vel ikke Geving lest seg opp her, heller. Han vet kanskje ikke at selv om det ikke er gjort noen undersøkelser på om meglere får høyere pris for boligen enn selger selv klarer her til lands, så er det gjort en i Nederland. Den viser at boligselgere som dropper megleren i gjennomsnitt får 2,7 prosent mer for boligen, og også får solgt raskere enn dem som selger via megler. Rapporten er publisert av Handelshøyskolen i Gøteborg, og vi går ut fra at de kan sine saker.

Geving kan heller ikke understøtte påstanden om at boligkjøpere er mer skeptiske til å kjøpe boliger der ikke megler er involvert. I en spørreundersøkelse gjennomført av analyseselskapet Inizio svarte ni av ti boligkjøpere at de foretrekker å møte selgeren framfor megleren på visingen, fordi det gir mulighet til å stille spørsmål direkte. Propr-selgere vi har snakket med rapporterer ikke om at de møter skeptiske kjøpere på visninger, men snarere kjøpere som er nysgjerrige på konseptet.

Interessant er det også at Geving trekker frem det høye antallet boligtvister som en god grunn til å velge megler. Det skurrer jo litt når han i en E24.no-artikkel fra 2015 sa at dagens lovverk rundt boligtransaksjoner overlater alt økonomisk ansvar til kjøper og selger, uten å ansvarliggjøre profesjonelle parter som meglere, takstmenn og forsikringsselskap. Hva er poenget med å bruke megler da, Geving?

At NEF med Geving i spissen er negative til Propr.no er ingen bombe. Siden vi ikke (ennå) nødvendigvis truer deres eksistens, så i hvert fall gjør at de ser at det i fremtiden kanskje ikke blir like høy sjampanjeføring i meglerbransjen, ville noe annet vært merkelig. Å jobbe for at flest mulig skal betale megleren for å selge boligen sin er Gevings hovedmandat som leder av NEF, og han må bare fortsette med det. Men da bør han slutte med meglerpraten, og heller argumentere med fakta.

Nysgjerrig på å selge selv?

Du kan sjekke hvordan Propr fungerer uten å forplikte deg til noe. Start med å skrive inn gateadressen din, så er du i gang.

Søk heller på gårds- og bruksnummer

Nysgjerrig på å selge selv?

Du kan sjekke hvordan Propr fungerer uten å forplikte deg til noe som helst.

Nysgjerrig på å selge selv?